Atopijski dermatitis na licu

Koža na licu može biti osjetljiva i sklona isušivanju, osobito ako bolujete od atopijskog dermatitisa. Ali, nemojte se uzrujavati! Postoji mnogo kućnih lijekova koje možete isprobati, a koji će učiniti čuda na vašoj koži, a da pritom ne potrošite gomilu novca na tretmane u salonu ili trošenje na vrhunske proizvode za njegu kože. Slijedite ove jednostavne savjete kako biste se riješili atopijskog dermatitisa na licu i održali svoju kožu zdravom i sjajnom tijekom cijele godine!

Što je atopijski dermatitis?

Atopijski dermatitis je oblik ekcema koji uzrokuje suhu kožu, crvenilo i svrbež. To je kronično stanje koje često počinje u djetinjstvu i može potrajati u odrasloj dobi. Točan uzrok atopijskog dermatitisa nije poznat, ali se smatra da je posljedica kombinacije genetskih i okolišnih čimbenika. Ne postoji lijek za atopijski dermatitis, ali postoje tretmani koji mogu pomoći u kontroli simptoma. Važno je pratiti bilo kakve promjene na koži jer one mogu ukazivati ​​na nove ili pogoršavajuće upale koji zahtijevaju liječničku pomoć.

Znakovi i simptomi atopijskog dermatitisa?

Najčešći simptomi su svrbež, crvenilo i ljuštenje. Međutim, ozbiljnost simptoma može varirati od osobe do osobe. U nekim slučajevima svrbež može biti toliko jaka da dovodi do nesanice. Dobra je vijest da postoje dostupni tretmani koji pomažu u upravljanju simptomima atopijskog dermatitisa. Jedan takav tretman je fototerapija (poznata i kao terapija svjetlom). Ovim tretmanom osobe s blagim do umjerenim atopijskim dermatitisom izlažu se širokom spektru umjetnog ultraljubičastog svjetla ili prirodnog sunčevog svjetla. Vrijeme izlaganja varira ovisno o potrebama pojedinca, ali obično se kreće između 10-30 minuta. Studije pokazuju da fototerapija značajno smanjuje svrbež i poboljšava kvalitetu života pacijenata s umjerenom bolešću.

Kako spriječiti upale?

Nastupi atopijskog dermatitisa na licu mogu biti nepredvidivi, ali postoje neke stvari koje možete učiniti kako biste ih spriječili. Prvo pokušajte identificirati sve okidače koji pogoršavaju vaše napade i izbjegavajte ih ako je moguće. Drugo, održavajte svoju kožu hidratiziranom korištenjem nježnog sredstva za čišćenje i hidratantne kreme. Treće, koristite blagu lokalnu steroidnu mast ali samo i isključivo prema uputama liječnika. Četvrto, ne grebite i ne češkajte kožu. Peto, pokušajte smanjiti stres u svom životu. Šesto, puno se odmarajte i sedmo, jedite zdravu hranu. Svi ovi koraci pomoći će u bržem zacjeljivanju osipa i sprječavanju budućih napadaja.

Atopijski dermatitis prirodni lijek

Ako imate atopijski dermatitis, poznat i kao ekcem, na licu, niste jedini. Zapravo, prema Nacionalnoj udruzi za ekceme (USA), ovo stanje kože pogađa više od 30 milijuna Amerikanaca. Iako ne postoji lijek za atopijski dermatitis, postoje tretmani koji mogu pomoći u upravljanju simptomima i poboljšati kvalitetu vašeg života. Dvije stvari svakako trebate napraviti. Prvo posjetite certificiranog dermatologa kako biste dobili ispravnu dijagnozu i izradili plan liječenja. Nakon toga strogo slijedite plan liječenja. To može uključivati ​​topikalne kortikosteroide, antihistaminike, svjetlosnu terapiju ili imunosupresive. Lokalne kortikosteroide treba koristiti samo ako ih propiše liječnik. Čak i ako se čini da djeluju, posavjetujte se sa svojim liječnikom prije nastavka upotrebe. Antihistaminici mogu olakšati svrbež, ali ne nude ništa drugo u smislu koristi. Svjetlosna terapija koristi ultraljubičastu lampu koja emitira UVB zrake koje inhibiraju otpuštanje tvari u tijelu koje se nazivaju citokini i uzrokuju upalu kod osoba s atopijskim dermatitisom. Imunosupresivi potiskuju određene reakcije imunološkog sustava i mogu se propisati ako drugi tretmani ne uspiju ublažiti simptome.

Prirodni tretmani za atopijski dermatitis

Postoji nekoliko stvari koje možete učiniti kako biste ublažili pojavu atopijskog dermatitisa na licu. Jedan je da isprobate hipoalergenu hidratantnu kremu koja će pomoći da vaša koža ostane hidratizirana i manje skolna pucatnju. Također možete pokušati koristiti nježno, neiritirajuće sredstvo za čišćenje. Izbjegavanje jakih kemikalija i mirisa također će biti od pomoći. Ako je moguće, napravite pauzu od šminkanja kako bi vaša koža mogla disati. I na kraju, ali ne manje važno, svakako razgovarajte sa svojim liječnikom o lijekovima koji bi vam mogli pomoći u liječenju atopijskog dermatitisa. Neki recepti za liječenje ovog stanja uključuju topikalne steroide ili inhibitore kalcineurina, poput takrolimusa ili pimekrolimusa. U teškim slučajevima mogu biti potrebni oralni kortikosteroidi.

This article was written by admin.