Beskontaktno mjerenje temperature pomoću prepoznavanja lica i AI

Ako ste ikada koristili softver FaceRecognition, možda ste razmišljali o tome kako bi se moglo poboljšati mjerenje temperature bez dodirivanja objekta koji se mjeri. S uvođenjem umjetne inteligencije i strojnog učenja, istraživači MIT-ovog Laboratorija za računalnu znanost i umjetnu inteligenciju (CSAIL) uspjeli su učiniti upravo to razvojem MIRACL AI, koji ima svoju prvu primjenu u praćenju stoke – kao i potencijalno drugih objekata – bez fizički ih dodirujući.

Uvod u prepoznavanje lica

Prepoznavanje lica je biometrijska metoda provjere autentičnosti koja se obično koristi za provjeru identiteta osobe uspoređivanjem odabranih karakteristika lica s unaprijed učitanim slikama. Za razliku od drugih metoda provjere autentičnosti kao što su otisak prsta ili skeniranje šarenice, prepoznavanje lica ne zahtijeva od vas da stavite prst na skener ili da se približite dovoljno da kamera šarenice može pročitati vaše oči. Sve što trebate je web kamera!

Kako AI pomaže u mjerenju tjelesne temperature?

Postoji mnogo jednostavnih načina za mjerenje tjelesne temperature. Od uzimanja vlastitih ručnih mjerenja do savjetovanja s liječnikom, postoji niz različitih stvari koje možemo učiniti. Ove metode zahtijevaju od nas da na neki način izravno dodirnemo svoje tijelo ili komuniciramo s njim, što nije baš ugodno. Srećom, istraživači sa Sveučilišta u Tel Avivu razvili su beskontaktnu metodu za mjerenje tjelesne temperature koja koristi algoritme umjetne inteligencije i termovizijske kamere. Istraživanje je nedavno objavljeno u Nature Scientific Reports.


Kratka pozadina o tome kako infracrveno radi: toplina je energija, a kada bilo što daje toplinu, također daje infracrveno zračenje (toplinska energija). Termalne kamere poput onih koje koristi policija dopuštaju ljudima da vide ove infracrvene slike jer hvataju ono što se zove emisiono zračenje za razliku od reflektivnog zračenja – koje se reflektira natrag u vaše oči poput gledanja objekata kroz ogledalo u odnosu na gledanje kroz prozorsko staklo.

Prepoznavanje lica u akciji

U onome za što se vjeruje da je prvi u svijetu, istraživači s Massachusetts Institute of Technology (MIT) razvili su softver koji omogućuje beskontaktno mjerenje temperature. Znanstvenici su godinama koristili termografske kamere, ali obično te kamere zahtijevaju kontakt s površinom kako bi izmjerile njezinu temperaturu. Dakle, kako bi izbjegli dodirivanje svake površine, ovi su uređaji općenito ograničeni na mjerenje samo površina koje su ravne ili okomite u odnosu na njihove kamere.

This article was written by admin.