Crijep ili limeni krovni pokrov?

Kako odabrati najbolje rješenje za krov? Crijep ili lim? Donosimo prednosti i mane navedenih opcija za pokrivanje krova! Najčešći je odabir glineni crijep jer se radi o prirodnom materijalu čije su glavne prednosti vodootpornost i prozračnost.

Nadalje, čvrst je i kompaktan, pruža zaštitu od vatre i ne upija vlagu. Jednostavan je za održavanje i ne iziskuje visoke troškove. Kada je u pitanju estetika, postoje razni oblici i boje crijepa. Glineni se odlikuje toplinom, tradicionalnim i privlačnim izgledom.

Crijep je teži od lima i upravo u tome jedna od većih prednosti limenih krovnih pokrova. Kod težeg materijala je jasno da će ugradnja također biti teža, radovi će zato duže trajati i više će koštati. Limeni krovni pokrovi zbog svoje lagane težine omogućit će lakši transport i montažu.

Mnogi smatraju da je crijep zbog svoje čvrstoće i težine otporniji na nepovoljne vremenske uvjete, no to ne mora biti istina. S kvalitetno odrađenom montažom limeni krovni pokrovi također će izdržati snažne nalete vjetra, snijeg, led i druge vremenske neprilike.

Ako i dođe do situacije da se lim, na primjer, udubi on će i dalje biti funkcionalan, dok kod crijepa postoji opasnost da će jedno oštećenje uzrokovati to da se crijep potpuno raspadne. Limovi poput crijepa dolaze u različitim oblicima i bojama, te kombinacijama boja. Prilikom odabira idealnog rješenja za svoj objekt razmislite o prioritetima i raspoloživom budžetu.

This article was written by admin.