Što treba znati o probioticima?

Da biste razumjeli probiotike, korisno je prvo znati što su i kako djeluju. Probiotici su prijateljske bakterije koje žive u vašim crijevima i pomažu vam u probavi hrane i borbi protiv infekcija u ponudi ih ima svaka online ljekarna. Većina ovih dobrih bakterija već živi u vašem probavnom traktu, ali ako vaša prehrana nije puna pravih vrsta hrane (kao što su jogurt, mlijeko i sir), možda ćete morati unijeti dodatne bakterije uzimanjem probiotičkih dodataka ili jesti više hrane bogate probioticima, poput kefira ili kiselog kupusa.

Što su probiotici?

Probiotici su žive bakterije koje su dobre za vaše zdravlje, a mogu se naći i u hrani i u suplementima. Mnoge od ovih korisnih bakterija imaju sličan učinak na naše tijelo kao kada uzimate antibiotik: promiču cjelokupno zdravlje, pomažu u obrani od infekcija, smanjuju upalu i jačaju vaš imunološki sustav. Dodavanje probiotika uobičajena je praksa za žene i muškarce koji žele poboljšati cjelokupno zdravlje ili liječiti probleme povezane s crijevima poput sindroma iritabilnog crijeva, sindroma propuštanja crijeva ili proljeva. Jedna od najvećih prednosti probiotika je njegova sposobnost pozitivnog utjecaja na raspoloženje. Zdrava crijeva vode do sretnog mozga jer oslobađaju više serotonina – hormona sreće – u vaš krvotok.

Zašto uzimati probiotike?

Mnogo je čimbenika koji utječu na zdravlje crijeva, a time i na to da li imate dovoljno dobrih bakterija koje žive u vašim crijevima. Vaša prehrana, razina stresa, čak i neki lijekovi koje možda uzimate – sve je to povezano. Ali ako ćemo početi od početka, koji probiotik biste trebali uzeti? Kad je riječ o tome, u osnovi postoje dvije vrste: za žene i za muškarce. I bez obzira na vrstu koju uzmete, zapamtite da više nije uvijek bolje; ako želite maksimalne rezultate (a tko ne?), onda je najbolje držati se jedne bočice svaki drugi dan. Zapravo, mnogi se stručnjaci slažu da previše može čak uzrokovati mučninu!

Kako djeluju probiotici?

Probiotici djeluju tako što obnavljaju i uravnotežuju vaše crijevne bakterije. Kao (rijetka) nuspojava, čini se da imaju i ozbiljne učinke na naše raspoloženje. Kada saznate kako probiotici djeluju za žene, za muškarce i za osobe s određenim zdravstvenim stanjem – bilo da se radi o IBS-u ili psorijazi – bit ćete naoružani svime što trebate da odlučite je li uzimanje ovih korisnih mikroorganizama pravo za vas.

Koje su najbolje vrste probiotika za muškarce?

Zbog svog jedinstvenog sastava, muški gastrointestinalni trakt zahtijeva različite probiotičke sojeve od ženskog. Najbolja vrsta probiotika za muškarce je ona koja je posebno dizajnirana za muškarce i sadrži Lactobacillus rhamnosus, Lactobacillus reuteri ili Lactobacillus plantarum. Također je mudro osigurati da vaš probiotik sadrži više sojeva kako biste osigurali da dobijete sve prednosti koje su bitne za cjelokupno zdravlje. Uzimanje probiotičkog dodatka s više sojeva pomoći će maksimizirati vaše rezultate i osigurati da ne propustite nijedan važan mikrob.

Koje su najbolje vrste probiotika za žene?

Nedavna istraživanja sugeriraju da nekoliko sojeva Lactobacillusa može pomoći u ublažavanju simptoma PMS-a i menopauze – za koje, ako ste imali takve simptome, znate da te prednosti probiotika mogu biti vrlo stvarne. Idealni probiotik za žene može se razlikovati od onog za muškarce, stoga je važno razgovarati o svojim potrebama s liječnikom ili dijetetičarom. Općenito, međutim, većina liječnika predlaže traženje proizvoda s najmanje 5 milijardi jedinica koje tvore kolonije (CFU) Lactobacillus rhamnosus i Bifidobacterium animalis u svakoj kapsuli.

This article was written by admin.